Der Blick ins Grüne hilft

Die Natur… da ist sie mal wieder. Auf dem Weg zur Schule kam ich an einem kleinen Bambuswald vorbei (siehe Abbildung 1). Dieser Anblick scheint dann doch irgendwie ganz gut für den Menschen zu sein, denn Studien haben gezeigt: mehr #Grün führt zur höherer #Konzentration und zu schnellerer #Gesundung!

Meine Quellen

  1. Lee, Kate E., et al. “40-second green roof views sustain attention: The role of micro-breaks in attention restoration.” Journal of Environmental Psychology 42 (2015): 182-189. (hat da jemand den Volltext zu?)
  2. Ulrich, Roger. “View through a window may influence recovery.” Science 224.4647 (1984): 224-225. (Volltext verlinkt)

Abbildung 1


#bamboo
#green
#aufindieschule
#studieshaveshown
#weknewthat

 

Die entsprechenden Abstracts

  1. “Based on attention restoration theory we proposed that micro-breaks spent viewing a city scene with a flowering meadow green roof would boost sustained attention. Sustained attention is crucial in daily life and underlies successful cognitive functioning. We compared the effects of 40-s views of two different city scenes on 150 university students’ sustained attention. Participants completed the task at baseline, were randomly assigned to view a flowering meadow green roof or a bare concrete roof, and completed the task again at post-treatment. Participants who briefly viewed the green roof made significantly lower omission errors, and showed more consistent responding to the task compared to participants who viewed the concrete roof. We argue that this reflects boosts to sub-cortical arousal and cortical attention control. Our results extend attention restoration theory by providing direct experimental evidence for the benefits of micro-breaks and for city green roofs.”
  2. “Records on recovery after cholecystectomy of patients in a suburban Pennsylvania hospital between 1972 and 1981 were examined to determine whether assignment to a room with a window view of a natural setting might have restorative influences. Twenty-three surgical patients assigned to rooms with windows looking out on a natural scene had shorter postoperative hospital stays, received fewer negative evaluative comments in nurses’ notes, and took fewer potent analgesics than 23 matched patients in similar rooms with windows facing a brick building wall.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.